Sărbătoarea Învierii la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

La Catedrala Arhiepiscopală din Roman, în Duminica Sfintelor Paști, 5 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a săvârșit slujba Învierii alături de un sobor de preoți și diaconi. 

Mii de credincioși au participat la slujba Învierii Domnului de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman, care a început la miezul nopții pe scena Altarului de Vară. La începutul slujbei, Înaltpreasfințitului  Arhiepiscop Ioachim a oferit tuturor celor prezenți Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim prin îndemnul „Veniți de luați Lumină”. Marele Praznic al Învierii a continuat cu oficierea Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, de către Înaltpreasfinția Sa, alături de părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial și de soborul preoților și diaconilor ai Catedralei Arhiepiscopale din Roman.

De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură în care a subliniat însemnătatea acestui mare praznic, ca moment de repornire, de începere a unei alte vieți întru Hristos, în vederea mântuirii și a ridicării oamenilor la demnitatea de fii ai lui Dumnezeu. 

„Aceasta este ziua pe care a pregătit-o Domnul, Paștile personal și universal, care se prăznuiește în noaptea aceasta în mod deosebit în lumea ortodoxă. Acest fapt înseamnă că și noi suntem chemați să trăim această dimensiune spirituală, dumnezeiască a vieții, pentru faptul că noi nu trăim o simplă sărbătoare ci prăznuim Învierea Domnului, prin care ne atașăm la o altă dimensiune spirituală a vieții noastre, a fiecăruia, făcând astfel parte din trupul tainic al Domnului nostru Iisus Hristos pentru a ne bucura împreună.  

Acesta este cuvântul de ordine din noaptea aceasta: Bucurați-vă și iarăși bucurați-vă că am ajuns din nou să prăznuim Paștile Domnului, Paștile. În această perioadă deosebită vom trăi cu bucurie nu doar Liturghia și Utrenia ci și Canonul Învierii, care se va repeta în fiecare zi de acum până în Duminica Tomii, prăznuind astfel permanent împreună pentru că fiecare zi are o valoare liturgică, fiecare zi este o zi a Învierii.  

Porțile cetății noastre de aici, de la Roman nu s-au închis și vă invităm să rămâneți și la a doua parte, cea mai frumoasă, cea mai densă, la Liturghia Învierii, care este o slujbă cu totul excepțională întrucât este sărbătorită o dată în an. Tot în această noapte, la final, să mergeți și spre cimitire, unde să luminați mormintele și stați o clipă și cu cei care au plecat dintre noi, moși și părinți frați ai noștri pentru faptul că în această noapte nimeni nu doarme ci cântă Hristos a Înviat și anunță această înviere a Domnului” a menționat Înaltpreasfinția Sa în mesajul pascal.

Bucuria pascală a fost mărturisită de credincioșii prezenți la slujba Învierii prin împărtășirea cu Cinstitul Trup și Sfântul Sânge al Mântuitorului Hristos precum și prin cântarea troparului pascal „Hristos a Înviat”, iar la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, conform tradiției, a ciocnit un ou roșu cu cei prezenți. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Paraschevi” al Catedralei Arhiepiscopale din Roman.

 Constantin Răzvan Popovici