Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit slujba Vecerniei Învierii la Roman

Duminică, 5 mai 2024, începând cu ora 12.00, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit la Roman slujba Vecerniei Învierii Domnului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, pericopa evanghelică a fost rostită în 12 limbi.

Duminică, 5 mai, un sobor de preoți și diaconi a oficiat, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, slujba Vecerniei Învierii Domnului, cunoscută și sub denumirea de A doua Înviere. Pe scena special amenajată în latura de miazănoapte a Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, au fost înălțate cântările pascale specifice acestei perioade liturgice ce au în centrul lor imnul biruinței morții de către Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, și bucuria martorilor Învierii. Conform tradiției, pericopa evanghelică rânduită pentru această slujbă (Ioan XX, 19-25) a fost citită de preoți în 12 limbi pentru a se arăta universalitatea mesajului evanghelic destinat omului de pretutindeni, dar și faptul că adevărul Învierii lui Hristos a fost răspândit în lume prin predica celor 12 apostoli. 

Apoi, la finalul slujbei Vecerniei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a hirotesit în treapta de iconom stavrofor pe preotul Ioan Năstase, parohul comunității parohiale din localitatea Botești, Protopopiatul Roman, pentru activitatea desfășurată în plan edilitar, cultural, social-filantropic și misionar, împliniri prezentate în rezumat de preotul Dan Alexandru Antoce, în calitate de protopop al Protopopiatului Roman.

După citirea Gramatei chiriarhale de către părintele arhidiacon Nectarie Eftimie, ecleziarhul mare al Catedralei arhiepiscopale, și săvârșirea slujbei de hirotesie, în fața credincioșilor și a preoților prezenți, preotului Ioan Năstase i-au fost oferite semnele specifice acestui rang onorific bisericesc: crucea pectorală, bedernița și brâul de culoare roșie. 

În continuare, conform tradiției inițiate de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, cu prilejul sfintelor sărbători închinate Învierii Domnului și în contextul „Anului comemorativ al sfinților tămăduitori fără de arginți și al Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, în această zi a fost organizată cea de-a patra ediție a Concertului pascal „Lumina lui Hristos luminează tuturor”, în interpretarea membrilor Corului Diaconia al Catedralei arhiepiscopale, sub bagheta părintelui arhidiacon Alexandru Ioan Tecucianu. După cuvântul de început adresat auditoriului de către părintele consilier Valentin Băltoi, moderatorul evenimentului, au fost interpretate zece piese pascale de înaltă sensibilitate și ținută muzicală din repertoriul unor cunoscuți autori români, ce au reușit să nască emoție și să creeze sensibilitate în inimile celor prezenți. Din repertoriu au făcut parte următoarele piese: Hristos a Înviat! – Gavriil Mușatescu și Alexandru Podoleanu; Fericiri – Ioan D. Chirescu; Fragment din Răspunsurile Mari - Gheorghe Danga; Cu Trupul adormind - Nicolae Lungu; Condacul Sf. Paști - Nicu Moldoveanu; Innoieste-te, Noule Ierusalime - Gavriil Musicescu; Laudați pe Domnul - Gheorghe Danga; Florilegiu bizantin - aranjament realizat de Stelian Ionașcu; Hristos a-nviat! - Pr. Ion Runcu; Hristos a Înviat! - Arhiepiscop Ioachim Giosanu.

Ediția de anul acesta a concertului pascal s-a dorit a fi forma prin care membrii corului Diaconia și-au manifestat recunoștința față de Ierarhul care în urmă cu 10 ani a avut inspirata idee de a-i constitui într-un grup coral misionar care să dea glas, în cele mai importante momente ale anului, cu prilejul marilor sărbători, cântărilor celor mai reprezentative din repertoriul coral religios românesc. 

Totodată, evenimentul de astăzi a fost și un bun prilej de a felicita pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim care în urmă cu 24 de ani, tot într-o zi de Paște, la început de mai, primea hirotonia în treapta de arhiereu-vicar, și care prin activitatea întreprinsă pe tărâm cultural-educațional, misionar, social-filantropic și canonic-administrativ, timp de aproape un sfert de veac, a adus înnoire istoricei Eparhii a Romanului și Bacăului, fiind al 77-lea ierarh în șirul vrednicilor urmași ai apostolilor, în cei peste 600 de ani de neîntreruptă existență ecleziastică. 

Evenimentul s-a încheiat în acordurile imnului pascal Hristos a Înviat, cântat de întreaga asistență. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul psaltic „Diaconia” al Catedralei arhiepiscopale.