90 de ani de istorie şi continuitate la Biserica “Sf. Gheorghe” Bacău

În perioada 9-12 mai 2024 s-au desfăşurat Zilele Parohiei „Sf. Gheorghe” din Bacău, care anul acesta au marcat împlinirea a 90 de ani de la punerea pietrei de temelie a lăcaşului de cult în jurul căruia s-a închegat această comunitate de creştini la începutul secolului XX.

Cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim și anul acesta,  la Biserica „Sf. Gheorghe” din Bacău, a fost adusă icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni, spre bucuria credincioşilor. Icoana Maicii Domnului cu trei ochi și două guri de la Mănăstirea Giurgeni este îmbrăcată în argint și a fost dăruită mănăstirii la data de 6 august 1831.  Ea a fost pictată în anii 1740 – 1750 de către zugravul Nectarie. Astăzi icoana este recunoscută pentru miracolele pe care le înfăptuiește și o înfățișează pe Maica Domnului având trei ochi și două guri. Cel de-al treilea ochi și cea de-a doua gură au apărut fără intervenție omenească, prin voie dumnezeiască, pe icoana deja pictată, ceea ce o face unică în lume. Minunile trăite de credincioși au făcut înconjurul țării și oameni din toate regiunile merg acum la Giurgeni să ceară ajutorul Maicii Domnului, închinându-se ei, în fața acestei icoane.

Pe parcursul întregii perioade în care icoana de la Giurgeni s-a aflat în mijlocul credincioşilor băcăuani, zilnic aceştia au participat la slujba Acatistului Maicii Domnului, bucuria fiind întregită de participarea la prăznuirea sărbătorii Izvorului Tămăduirii şi încununată de slujba arhierească din Duminica Sfântului Apostol Toma.

Sub protia  IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, un sobor de preoți şi diaconi a oficiat slujba Sfintei Liturghii la care a participat un număr mare de credincioşi din toate parohiile oraşului Bacău. Răspunsurile la strană au fost date de corurile Anastasis şi Glas, reunite spre slava lui Dumnezeu și întru cinstirea ocrotitorului Bisericii „Sfântul Gheorghe”.

Înaltpreasfințitul Ioachim a subliniat în cuvântul său importanța misiunii pe care Biserica o are în societatea contemporană și activitatea deosebită a Parohiei „Sfântul Gheorghe” în contextul împlinirii celor 90 de ani de la fondarea ei.

„Duminica aceasta este numită duminica Sfântului Apostol Toma și este considerată a doua duminică după Sfintele Paști. Am parcurs în Săptămâna Luminată multe evenimente liturgice de însemnătate, fiecare zi fiind una aparte, asemenea Săptămânii Pătimirilor, încărcată la rândul ei cu semnificații deosebite. Dumneavoastră retrăiți fiecare dimensiune spirituală a evenimentului liturgic în aceste zile, așezat după rânduieli specifice în Biserică, potrivit Sfinților Părinți, dar retrăindu-le înseamnă că am urcat o treaptă în plus în mersul nostru către Înviere, redescoperind alte mistere, taine și sensuri ale existențialității care ne ajută și ne propulsează către alte valori spirituale. 

La Bacău, anul acesta, se împlinesc 90 de ani de la fondarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” și aș dori să îi felicit pe preoții slujitori de aici, care s-au aplecat în mod special asupra acestui lăcaș de cult istoric, cu o activitate spirituală cu totul aparte, pe care eu o admir și o binecuvântez. Aici se păstrează partea liturgică foarte bine, ca dovadă că aici sunt preoți slujitori care au această înclinație pentru studiu, dar și pentru liturgic în misiunea Bisericii noastre în timpul pe care îl trăim. Dăm Slavă lui Dumnezeu pentru toate, pentru că avem o astfel de comunitate, unde se retrăiește dimensiunea sacră a lui Hristos. 

Sfânta Liturghie deschide programul de astăzi pentru ca Dumnezeu să ne picure o picătură de har, în virtutea căruia să avem puterea să începem lucrarea noastră acolo unde suntem harăziți, la rosturile noastre din viața sau familia fiecăruia”.

Cuvântul de învățătură la pericopa evanghelică a zilei a fost rostit, din încredințarea chiriarhului, de către pr. Constantin Abageru, de la Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Bacău, care a subliniat câteva aspecte ale înțelesului îndoielii Sfântului Apostol Toma:

„Toma a fost unul dintre cei 12 apostoli, dar nu era un ucenic obișnuit ci un erudit cu studii de medicină, care în raționalitatea lui nu putea concepe că un trup străpuns în coastă, pironit pe cruce și așezat în mormânt, poate fi un trup viu. Dar când a venit Domnul Iisus Hristos, El s-a adresat eruditului direct și i-a spus să vină să vadă. De-a lungul istoriei, de 2000 de ani noi credem că îndoiala s-a risipit, dar nu e așa. Acest aspect al umanității îndoielii noastre este spulberat într-o frumoasă argumentare pascală a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim care spune că Mântuitorul Iisus Hristos înviază împreună cu rănile Sale pentru a ne arăta pe deoparte marea Sa iubire de oameni față de noi, pentru a spulbera îndoiala, dar și pentru a ne arăta că Hristos cel Înviat este și cel răstignit”.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Gheorghe Chirica, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe” a mulțumit Înaltpreasfințitului Ioachim, preoților slujitori și credincioșilor prezenți în cadrul acestui eveniment:

 „Ne bucurăm nespus să vă avem între noi, Înaltpreasfinția Voastră și ne bucurăm că tradiția pe care o avem de câțiva ani continuă și dăm slavă lui Dumnezeu că sunteți sănătos și că prin prezența Înaltpreasfinției voastre ne bucurați. Vrem să vă mulțumim pentru binecuvântarea de acum doi ani pe care ne-ați dăruit-o pentru înfrumusețarea bisericii noastre și vă rugăm să ne mai îngăduiți încă o astfel de binecuvântare, pentru a ne putea apuca de interiorul bisericii, refacerea picturii și zona exterioară, unde vor fi construite garduri noi”.

Pentru că din anul 2022, sub coordonarea și cu directa implicare a preoților slujitori pr. Gheorghe Chirica, pr. Ciprian-Ioan Ignat și pr. Adrian Viorel Popa, au debutat noi lucrări de restaurare și înfrumusețare care au constat în înlocuirea tablei de pe acoperiș cu învelitoare de cupru, schimbarea crucilor de pe biserică și retencuirea exteriorului, la final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a oferit distincții de ctitorie celor care au făcut donații sau au contribuit semnificativ la bunul mers al lucrărilor de restaurare care s-au desfăşurat în ultimii ani la biserica şi aşezământul social-filantropic ale Parohiei „Sf. Gheorghe”. Astfel, au fost oferite 19 distincții „în semn de recunoştință şi aleasă prețuire pentru dragostea, efortul, susținerea şi sprijinul, prin faptă şi cuvânt, acordate în lucrarea de restaurare şi înfrumusețare a Bisericii „Sf. Gheorghe” din Bacău”. Lucrările continuă cu retușarea și curățarea picturii murale.

Încheierea a fost făcută de corul de copii al Bisericii „Sf. Gheorghe”, care au intonat câteva cântece și versuri dedicate Învierii Domnului.

          

File de istorie

Potrivit istoricului lăcașului sfânt, Parohia „Sfântul Gheorghe” Bacău ia naștere (se înființează) în anul 1911, cu numele Parohia Letea II (Letea Nouă), pe raza Comunei Domnița Maria, primul preot fiind Părintele Gheorghe Bujor. Neavând la acea vreme biserică, părintele Gheorghe Bujor a slujit la biserica din Izvoare și apoi la capela Cimitirului Central.

La 1 iunie 1934, cu venirea în această parohie a preotului Gheorghe Berilă, credincioșii, împreună cu noul lor păstor, au pus bazele unui comitet de construcție, care a adoptat un plan tip al Sf. Sinod: biserica cu trei turle, iar după obținerea aprobării din partea Ministerului Lucrărilor Publice și a Episcopiei din Roman, lucrarea a fost dată pentru execuție la data de 1 septembrie 1934. 

Astfel, la 1 septembrie 1934, s-a pus temelia bisericii. Până la ivirea iernii, zidurile s-au înălțat până la streașină, iar în anul 1935, la 14 septembrie biserica fiind complet zidită, iar crucile de pe turle au fost sfințite. În anul 1936, s-au executat tencuielile interioare și exterioare, iar în anii următori 1937-1939 s-a terminat mozaicul, scara cafasului, picturile, clopotnița și s-a cumpărat clopotul, construindu-se și împrejmuirea cu gard și poartă. La 12 noiembrie 1939, biserica fiind complet gata, s-a săvârșit sfințirea de către Episcopul Lucian Triteanu al Romanului.

Cutremurul de la 4 martie 1977 a afectat grav biserica, turlele au fost fisurate, pereţii crăpaţi, iar pictura murală distrusă în proporţie de 10 la sută.

Între anii 1977 – 1980, s-au efectuat lucrările de restaurare, consolidîndu-se pereţii bisericii şi cele trei turle.

În perioada 2000-2007, s-au executat lucrări masive de reparaţie al sfântului lăcaş, pictura murală a fost curăţată, retuşată şi vernisată de către pictorul Mihai Chiuaru din Bacău, învelitoarea schimbându-se în totalitate. În preajma bisericii s-a construit o frumoasă capelă mortuară.

Între anii 2009-2012, sub coordonarea preotului paroh, biserica a fost împodobită în exterior cu mozaic în stil bizantin, iar în interior ferestrele au fost îmbodobite cu vitralii.

Din anul 2022, sub coordonarea și cu directa implicare a preoților slujitori pr. Gheorghe Chirica, pr. Ciprian-Ioan Ignat și pr. Adrian Viorel Popa, au debutat noi lucrări de restaurare și înfrumusețare, care au constat în înlocuirea tablei de pe acoperiș cu învelitoare de cupru, schimbarea crucilor de pe biserică și retencuirea exteriorului. Lucrările continuă cu retușarea și curățarea picturii murale. (M.I. și R.P.)